Δεν βρήκατε θέση σε παιδικό σταθμό ;

dool

Μια πρόταση για την ανεπάρκεια θέσεων στους  παιδικούς σταθμούς των δήμων.

Το μείζον θέμα των ημερών, για τους γονείς νηπίων, είναι η πιθανότητα να μην έχουν βρει θέση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου τους και η λύση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, δεν υφίσταται  γιατί το κόστος ξεπερνάει το ύψος ενός βασικού μισθού.

Οι  κοινωνικές δομές υποστήριξης της οικογένειας,  στην Ελλάδα ήταν πάντα ανεπαρκείς.  Δεν το νοιώθαμε, γιατί πάντα υπήρχε το στήριγμα της ευρύτερης οικογένειας και στα χρόνια της ευημερίας, οι δαπάνες που αφορούσαν τα παιδιά υπολογίζονταν πάντα ως επένδυση και όχι ως οικονομικό βάρος.

Τώρα το κράτος  γυρνά κυριολεκτικά την πλάτη και σηκώνει τους ώμους.                                                «Τι θα κάνετε με τα παιδιά σας ; Δικό σας πρόβλημα » μας πετάει κατάμουτρα.

Ο λόγος που γράφω αυτό το άρθρο είναι για να απαντήσω στους «άρχοντες» του τόπου.

Ως εργαζόμενη* μητέρα απαντώ λοιπόν:  « Στα μούτρα τα δικά σας» και προτείνω σε όλους τους γονείς να γυρίσουν κι αυτοί την πλάτη στο κράτος και τις δομές του.

Η λύση βρίσκεται στα χέρια μας και κακώς κάναμε τόσα χρόνια που τους εκχωρήσαμε τόσες εξουσίες περιμένοντας να μεριμνήσουν για λογαριασμό μας.

Η λύση βρίσκεται στην αυτό οργάνωση και την αυτοδιαχείριση.

Αντί να προσπαθούμε ο καθένας να βρει μια λύση για τον εαυτό του, ας βρεθούμε στις γειτονιές και τις πολυκατοικίες,  μικρές ομάδες από 2 έως 4 οικογένειες με παιδιά σε κοντινές ηλικίες.

Ας βρούμε μια νηπιαγωγό – χιλιάδες άνεργες – και ας απασχολεί τα παιδιά σε ένα σπίτι κάθε εβδομάδα εκ περιτροπής.  Υπολογίστε το κόστος και θα δείτε ότι δεν έχουμε κανέναν κρατικό – δημοτικό μηχανισμό ανάγκη.

Το μόνο εμπόδιο στη λύση που προτείνω είναι η δυνατότητα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των γονέων. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο γιατί δεν υπάρχει καθόλου παιδεία στον τομέα αυτό και υπάρχει μεγάλος φόβος για τις συνεργασίες. « Μόνος σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα» λέει μια παροιμία. Όμως ας σκεφτούμε, τι πραγματικά σημαίνει αυτό και τελικώς ποιόν εξυπηρετεί.

Για να υποστηρίξω την πρόταση μου με ένα ακόμη επιχείρημα, σας λέω ότι υπάρχουν γονείς σε όλες τις χώρες του κόσμου, που προχωρούν σε δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων  παιδικών σταθμών, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων γιατί θέλουν για τα παιδιά τους  μια διαφορετική παιδεία . Στο στάδιο που βρισκόμαστε στην Ελλάδα είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο.  Όμως οι κοινωνικές συνθήκες  ίσως μας δείχνουν έναν άλλο δρόμο. Τον δρόμο της πολιτικής και κοινωνικής μας ενηλικίωσης. Θα απαντήσουμε στην πρόκληση ;

 

*το άρθρο αυτό γράφτηκε για το 4family μόλις είχε ξεκινήσει η κρίση και τότε ήμουν ακόμη εργαζόμενη. Αλλά ακόμη και τώρα που το παιδί μου είναι μεγάλο κι εγώ δεν είμαι ακριβώς εργαζόμενη, νοιώθω μεγάλο θυμό για την ταλαιπωρία τόσων οικογενειών.

Advertisements

3 Comments Add yours

 1. Katia says:

  Πολύ ωραίο άρθρο….Επίσης μπορείτε να δείτε και τον Συνεταιριστικό Παιδικό Σταθμό Χαλανδρίου, για όσους μένουν κοντά.Αυτοδιαχειριζόμενος απο γονείς.

  Liked by 1 person

 2. Maria. says:

  Εξαιρετικό. Βρίσκομαι ακριβώς σε αυτή τη θέση καθώς η κόρη μου είναι 3,5, και από το καλοκαίρι που κάναμε και τις αιτήσεις ζω με αυτό το άγχος. Είναι κρίμα που είμαστε τόσο πίσω στην αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση γιατί θα μπορούσαμε πραγματικά να κάνουμε εξαιρετικά πράγματα. Γιατί δεν είναι μόνο η ανεπάρκεια που προσφέρει το κράτος ως προς την προσχολική αγωγή (ας προσθέσουμε και όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης εδώ) αλλά και η ποιότητα αυτής που προσφέρει, που ακολουθεί μία πεπατημένη και ανέμπνευστη, μίζερη, άνευρη και πάντα ίδια οδό. Προσωπικά δηλαδή, δεν αγχώνομαι μόνο για το ενδεχόμενο να μη βρούμε θέση τελικά, αλλά σχεδόν το ίδιο και για το ενδεχόμενο να βρούμε…Πραγματικά το να συννενοηθείς με άλλους γονείς και να βρεις με εκείνους σύμπλευση το βλέπω σχεδόν αδύνατο και λυπάμαι γι αυτό. Αν δεν καταλάβουμε πέντε πράγματα έστω τώρα , έστω λόγω της κρίσης, πότε θα γίνει? Υ.γ μόλις έπεσα πάνω στο μπλογκ και το βρίσκω πολύ εμπνευσμένο. Μπράβο.
  Μαρία.

  Like

  1. Ευχαριστώ πολύ. Δείτε και την λύση με τα waldorf. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια τουλάχιστο για τα παιδάκια αυτής της ηλικίας. Βέβαια επειδή είναι αυτοδιαχειριζόμενα, η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί να είναι η συνεργασία με τους γονείς.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.