Οι γάτες ακολουθούν το Ταό*

 

bloom

Ποιος δεν θα ήθελε να είναι γάτα ? Φυσικά ή μεταφορικά, ο καθένας θα ήθελε για τον εαυτό του να έχει κάτι από τις γατίσιες ιδιότητες. Να έχει την απίστευτη πλαστικότητα στην κίνηση του σώματος. Κινείται η γάτα σαν να πλέει, πατάει απαλά και σταθερά σαν χορεύτρια. Ισορροπεί ενώ είναι απόλυτα χαλαρή. Μπορεί να περάσει από την απόλυτη χαλάρωση στην απόλυτη εγρήγορση αστραπιαία και πάλι πίσω.

Οι γάτες γνωρίζουν το ΤΑΟ και είναι σε αρμονία μαζί του. Κινούνται σε αρμονία με το περιβάλλον, γιατί γίνονται μέρος του όλου. Η γάτα ξέρει, ενώ μοιάζει να μην καταλαβαίνει. Μοιάζει στην ανθρώπινη αντίληψη να μην μπορεί να εκπαιδευτεί. Η γάτα αντιλαμβάνεται την παρουσία και τον ρόλο του ανθρώπου, αλλά τον τοποθετεί μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του κόσμου. Ξέρει ότι, οι άνθρωποι δεν είναι οι θεοί, είναι απλά κάποια διαφορετικά πλάσματα στον κόσμο του θεού. Υπολογίζει τον άνθρωπο, αλλά ως στοιχείο στο περιβάλλον που ζει. Γι αυτό η γάτα φεύγει. Νοιώθει ότι, ο κόσμος είναι μεγαλύτερος απ αυτόν που βλέπει κι έχει επαφή με την μεγάλη εικόνα.  Όταν είναι μικρή έχει έναν μικρό κύκλο στον οποίο κινείται, είτε έχει τη φυσική μητέρα είτε έχει κάποια άλλη πηγή τροφής. Όταν μεγαλώσει αργά και σταθερά μεγαλώνει και ο χώρος.

Τα γατάκια είναι επιφυλακτικά, κρύβονται, παρακολουθούν, ελέγχουν συνεχώς, περιμένουν. Οι γάτες ξέρουν να περιμένουν. Δεν ορμάν στην τροφή παρορμητικά. Έχουν υπομονή. Μένουν ακίνητες πολλή ώρα, περισσότερη ώρα απ αυτή που μπορεί να διαθέσει ένας άνθρωπος για να τις παρατηρεί. Τις περισσότερες φορές δεν γίνεται τίποτα μ αυτή την αναμονή. Δεν απογοητεύονται. Αυτό είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό που θα έκανε καλό σε πολλούς ανθρώπους αν το είχαν. Υπομονή και πίστη στον στόχο.

Η γάτα είναι λεπτολόγος, εξερευνά όλες τις πτυχές του πεδίου της. Βλέπει, αφουγκράζεται, μυρίζει. Αντιλαμβάνεται την διάταξη των πραγμάτων στον χώρο. Αν κάτι αλλάξει θα το ελέγξει παίρνοντας τις ίδιες προφυλάξεις σαν να ήταν η πρώτη φορά. Ενδιαφέρεται για το καθετί, θέλει να ξέρει. Αν σκαλίζεις μια γλάστρα η γάτα θα έρθει εκεί και θα προσπαθήσει να κάνει το ίδιο. Έλκεται από την δραστηριότητα.  Έχει το χάρισμα να μπορεί να κινείται με ευκολία στον κατακόρυφο άξονα όπως και στον οριζόντιο. Σκαρφαλώνει, έρπει, τρέχει, πηδάει, προσγειώνεται.  Είναι ένας φυσικός αθλητής parkour.

H γάτα έχει ανάγκη την φυσική επαφή με όποιο όν έχει αναπτύξει εμπιστοσύνη.  Μπορεί να είναι μια άλλη γάτα, πολύ συχνά είναι ένας σκύλος όπως και ένας άνθρωπος. Πολλές φορές μέσα στην ημέρα το σώμα της συναντάει ένα άλλο σώμα. Ξεκινάει από την άκρη της μύτης της και φτάνει την κίνηση μέχρι την ουρά της, σαν την κίνηση που κάνει το μαχαίρι πάνω στο ακονιστήρι. Και μετά από την άλλη πλευρά. Έχω δει την γάτα μου να ενώνει το κεφάλι της στο σημείο που νοητά θα ήταν το τρίτο μάτι με το αντίστοιχο σημείο στο κεφάλι του σκύλου. Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση γείωσης του τρίτου ματιού.  Τους έχω δει να το κάνουν και να μένουν σ αυτή τη στάση λίγα λεπτά ακίνητα με κλειστά τα μάτια. Το κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι  αλλά σπάνια.

Κατηγορούνται οι γάτες ότι δεν εκτιμούν τις εκδηλώσεις τρυφερότητας των ανθρώπων και ξαφνικά μπορεί να φύγουν κάνοντας μια επιθετική κίνηση. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα από την γάτο – συμπεριφορά. Μένει όσο είναι ευχάριστη η επαφή. Ναι οι γάτες δεν ξέρουν να υπομένουν για ανταλλάγματα. Ξέρουν τι θέλουν και πόσο το θέλουν.

Αν παρατηρείς την γάτα σου μπορείς να μάθεις κάποια πράγματα για τους κανόνες ευζωίας. Κάθεται καθημερινά κάποια ώρα στον ήλιο. Όσο η εποχή προχωράει προς το καλοκαίρι αυτός ο χρόνος περιορίζεται στις πρώτες πρωινές ώρες και στις απογευματινές προς την δύση. Οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε πλάνη σχετικά με την ηλιοθεραπεία. Καθόμαστε στον ήλιο πολλές ώρες μαζεμένες σε λίγες ημέρες σε ακατάλληλες ώρες την πιο ακατάλληλη εποχή. Το σώμα μας χρειάζεται αυτή την έκθεση καθημερινά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και να είναι σ επαφή με το έδαφος. Εμείς κάνουμε το εντελώς ανάποδο.

Οι γάτες φαίνονται να ψάχνουν συνεχώς ενώ βρίσκονται μέσα στην ροή της ζωής. Χαλαρώνουν όταν νοιώσουν ότι μπορούν και ενεργοποιούνται αστραπιαία όταν κάτι αλλάξει. Βαθειά γνώση, λέγεται ένστικτο. Μπορούν να ζουν στον κόσμο των ανθρώπων ενώ βρίσκονται σ επαφή με το δικό τους ένστικτο. Οι άνθρωποι χρειαζόμαστε πολύ δουλειά για να το πετύχουμε. Γι αυτό και μόνο οφείλουμε τον σεβασμό μας, σ αυτή το πλάσμα που για χιλιάδες χρόνια μας συνδέει με την εσωτερική μας σοφία.

* αυτός που ακολουθεί το Ταό ζεί μόνος, μα δεν αισθάνεται μοναξιά. ζεί μέσα στο πλήθος, μα δεν αισθάνεται θόρυβο. ζεί στον κόσμο, κι όμως έξω από τον κόσμο. δεν έχει δεσμά, μα ούτε νοιώθει την ανάγκη γι απελευθέρωση. “Τα ταξίδια του Μιγκλιαουτζέ”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.