“Λεπτομέρειες…”

ATTENTION1

Ένα πρωί κάθισα σε ένα καφέ στο Χαλάνδρι με το υποσχόμενο όνομα details. Ο καφές ήρθε πολύ ωραία σερβιρισμένος αλλά δεν πινότανε. Θύμωσα. Μου φαίνεται τρομερή απατεωνιά ο φτηνός καφές σε ωραίο φλυτζάνι.

Την επόμενη ημέρα πήγα στο ΚΑΤ.

Ήθελα μια γνώμη για μια ενόχληση στο πόδι μου και σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας. Πιστεύω πως οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων έχουν πολύ μεγάλη πείρα κι έτσι έκλεισα εκεί το ραντεβού μου.  Αν θέλει κάποιος να έχει επαφή με την πραγματικότητα μιας χώρας πρέπει να χρησιμοποιεί τις δημόσιες υπηρεσίες της. Να χρησιμοποιεί λεωφορεία, τραίνα, νοσοκομεία, σχολεία. Αν δεν το κάνει, δεν ξέρει τίποτα. Γι αυτό και οι επαγγελματίες πολιτικοί δεν θα έχουν ποτέ μια καλή ιδέα για τα καθημερινά προβλήματα. Αν ο ίδιος δεν βιώσεις το πρόβλημα, δεν θα ενδιαφερθείς ποτέ για τη λύση.

Φτάνω στο ΚΑΤ και περιμένω στο ταμείο, με αριθμό προτεραιότητας, για να πληρώσω τα περιβόητα 5 euro. Όταν έρχεται η σειρά μου, ένας κύριος μπαίνει μπροστά μου κι όταν διαμαρτύρομαι,  μου κολλάει στη μούρη μια κάρτα λέγοντας, « είμαι ΑΜΕΑ κι έχω προτεραιότητα». Συνεχίζω να περιμένω και συνειδητοποιώ ότι η  ώρα του ραντεβού μου, πέρασε.  Το λέω στην ταμία και μου απαντά με καθησυχαστικό ύφος ότι δεν έχει σημασία. Φτάνοντας έξω από το ιατρείο κατάλαβα γιατί δεν είχε σημασία. Ένα Α3 χαρτί, έλεγε ότι η ώρα ραντεβού είναι ώρα προσέλευσης και όχι εξέτασης και ζητούσε την κατανόηση μας.

Στη συνέχεια, η γραμματεία του ιατρείου, μου έδωσε ένα παραπεμπτικό και με έστειλε πάλι σε ένα άλλο ταμείο να πληρώσω για την ακτινογραφία. Μετά πήγα στο ακτινολογικό σε μια άλλη ουρά και έδωσα το πληρωμένο παραπεμπτικό και περίμενα να με φωνάξουν. Έβγαλα την ακτινογραφία και περίμενα πάλι για να μου την δώσουν. Τέλος γύρισα στο πρώτο ιατρείο και συναντήθηκα επιτέλους με τον γιατρό, μετά από μικρή σχετικά αναμονή.

Όλη αυτή την ώρα σκεπτόμουν ότι οι διάφοροι υπουργοί, διοικητές, διευθυντές, σύμβουλοι, μάλλον δεν έχουν πάει ποτέ σε Luna Park. Αν είχαν πάει, θα είχαν προσέξει ότι το σύστημα πληρωμής είναι απλό ευέλικτο και διευκολύνει τους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν όποιο παιχνίδι θέλουν. Το ταμείο είναι ένα, ο πελάτης πληρώνει μια φορά και παίρνει μάρκες ή μια ηλεκτρονική κάρτα και ανάλογα με το τι χρησιμοποιεί χρεώνεται.

Αυτό που κάνουν στα νοσοκομεία είναι τραγικό, γιατί είναι τόσο ανόητο και τόσο τριτοκοσμικό! Οι άνθρωποι αναγκάζονται να πηγαίνουν συνεχώς πέρα δώθε, με σπασμένα πόδια, σε καροτσάκια, με γύψους, με πατερίτσες και να περιμένουν σε διαδοχικές ουρές. Οι υπάλληλοι κάθονται και γράφουν με το χέρι (!) κάθε φορά και τυπώνουν διάφορα χαρτιά σε ένα σωρό αντίτυπα. Όλοι είναι εμφανώς μπαϊλντισμένοι από την ανοησία της δουλειάς που καλούνται να κάνουν. Όσο για τους ασθενείς, είναι αδύνατον να είσαι ασυνόδευτος στα δημόσια νοσοκομεία. Πρέπει οπωσδήποτε να  έχεις κάποιον να τρέχει για τις διαδικασίες.

Οπότε κύριοι Υπουργοί και Διευθυντές και Διοικητές Νοσοκομείων, το θέμα δεν είναι καθόλου τα 5 euro, αλλά ότι δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Δείχνετε απροκάλυπτη αδιαφορία. Η υπηρεσία που παίρνουμε από τους γιατρούς του δημοσίου πολύ συχνά είναι σωστή και καλή  σε ότι αφορά στο περιεχόμενο της. Είναι τραγική όμως στο σερβίρισμα της κι αυτό δεν αποτελεί λεπτομέρεια, όταν πρόκειται για την φροντίδα ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη και έχουν πληρώσει ήδη, γι αυτές τις υπηρεσίες. Υποχρεωτικά και για πολλά χρόνια. Πληρώσαμε χωρίς δικαίωμα διαπραγμάτευσης, για να έχουμε την καλύτερη φροντίδα όταν την χρειαστούμε, δεν είναι χάρη ούτε δώρο.

Η λύση της ιδιωτικής ασφάλειας, που οι περισσότεροι έχουμε καταφύγει, για να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη μεταχείριση, στην πραγματικότητα αποτελεί προσωπική ήττα και παραίτηση  από τα δικαιώματα μας απέναντι στο περίφημο κράτος μας. Αλλά στην εποχή της ευδαιμονίας που “δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα” ποιος θα νοιαζόταν για τέτοιες λεπτομέρειες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.