Ελαστικότητα στην αγορά εργασίας

elatirio

“Δεν εννοούμε με τον όρο “οικονομία” τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι”Νoam Chomsky

Η ελαστικότητα ως λέξη, έχει ως επι το πλείστον θετικές έννοιες. Για μένα κάνει θετικούς συνειρμούς και με την λέξη εργασία. Φαντάζομαι δηλαδή, ελαστικότητα ως προς τον χώρο εργασίας. Μπορείς να δουλεύεις απ όπου βρίσκεσαι. Φαντάζομαι ελαστικότητα και ως προς τις ώρες εργασίας.

Δουλεύω πολλές ώρες, όταν έχω δουλειά. Κάθομαι, όταν δεν έχω δουλειά. Τολμώ να πω ότι ακόμη και με την πληρωμή της εργασίας, η ελαστικότητα θετική μου φαίνεται. Δουλεύω πολύ, βγάζω πολλά. Δουλεύω λίγο, βγάζω λιγότερα. Φαντάζομαι επίσης ελαστικότητα και ως προς τον εργοδότη. Σήμερα συνεργάζομαι με τον Α μετά με τον Γ. Δεν είναι γάμος η δουλειά και  η κινητικότητα είναι θετικός παράγοντας. Όλοι εξελίσσονται έτσι.

Βέβαια ο καθένας μας, όταν αναλογίζεται μια κατάσταση, το κάνει βάσει των προσωπικών των εμπειριών. Όλα αυτά τα καλά που σκέφτομαι σε σχέση με την ελαστικότητα, αντλούν την αισιοδοξία τους από μια εργασιακή εμπειρία, με πολλές αναταράξεις μεν, αλλά σ ένα περιβάλλον συνεχώς αναπτυσσόμενο και πολύ καλοπληρωμένο. Δεν είναι όλοι οι κλάδοι το ίδιο, δεν είναι όλες οι εποχές το ίδιο. Μπορείς να είσαι πολύ άνετος στο ρίσκο του ιδιωτικού τομέα ή του ελεύθερου επαγγέλματος, όταν κάνεις μια δουλειά που σου δίνει μεγάλη ικανοποίηση ηθική και υλική. Έχεις άλλη αντίληψη για τον εαυτό σου, απ΄ότι έχει ένας άνθρωπος που δουλεύει σε συνθήκες καταπίεσης, με μηδενική αναγνώριση και ελάχιστη αμοιβή.

Αυτό είναι και το εμπόδιο για να καταλάβει ένας επιχειρηματίας τον εργαζόμενο. Ο πρώτος επενδύει συνεχώς στην αυτοεκτίμηση του και στο εγώ του όπως και στην περιουσία του. Ο άλλος αδειάζει, συρρικνώνεται. Θέλω να πω μ αυτό, ότι πολύ συχνά όταν ακούω ανθρώπους να εκφράζουν απόψεις, σαν αυτή που είχα εγώ για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίες εύκολα χαρακτηρίζονται φιλελεύθερες και όχι φιλολαικές. Δεξιές και όχι αριστερές. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά το εννοούν αυτό που λένε κι αν έχουν εκείνη την ώρα λάβει υπόψιν τους όλα τα στοιχεία που αφορούν το θέμα. Γιατί κάθε κοινωνικό ζήτημα έχει πολλές πλευρές και δεν είναι εύκολο να καταλήξεις σ ένα συμπέρασμα που να είναι συμβατό και με την πραγματικότητα αλλά και να λαμβάνει υπόψιν τον άνθρωπο και το καλό της κοινωνίας, το οποίο πολύ συχνά, δεν ταυτίζεται με το καλό της οικονομίας. Κι αυτό είναι μια παράμετρος που αφορά και όσους νομίζουν ότι είναι υπεράνω, λόγω πλούτου ή λόγω κοινωνικής θέσης γιατί κανένας δεν προχωράει πραγματικά, μόνος του.

Μοιράζομαι μαζί σας το απόσπασμα  από το πολύ καλό βιβλίο,  Η χειραγώγηση των μαζών  (1994)

με την συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκι.

D.Barsamian Ερώτηση:

Μια πρόσφατη αναφορά της  Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ σημειώνει ότι υπήρξε μια αύξηση κατά 50% των φτωχών εργαζόμενων , δηλαδή των ανθρώπων που έχουν δουλειά και παρ όλα αυτά βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας

N. Chomsky Aπάντηση :

Αυτό είναι μέρος της “τριτοκοσμοποίησης της κοινωνίας. Δεν υπάρχει μόνο ανεργία αλλά και μείωση των εισοδημάτων. Οι μισθοί είτε έχουν σταματήσει να αυξάνονται  είτε μειώνονται- στην πραγματικότητα μειώνονται από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60. Στην εποχή του Ρήγκαν μειώθηκαν σαφώς. Από το 1970 οι πραγματικοί μισθοί για τους εργαζόμενους με πανεπιστημιακή μόρφωση μειώνονται , κι αυτό αποτελεί μια εντυπωσιακή  αλλαγή. Υποτίθεται ότι είχαμε ανάκαμψη της οικονομίας . Υπάρχει κάποιου είδους ανάκαμψη η αλήθεια είναι. Είναι περίπου στο μισό ύψος από τις κανονικές μεταπολεμικές ανακάμψεις, οι οποίες ακολουθούσαν τις υφέσεις. Και υπήρξαν πέντε – έξι περίπου ανακάμψεις. Επιπρόσθετα αυτές οι θέσεις εργασίας είναι χαμηλά αμειβόμενες δουλειές, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλιότερα.

Αυτό είναι που αποκαλούν “ελαστικότητα στην αγορά εργασίας”. Η “ελαστικότητα” είναι σαν την μεταρρύθμιση. Υποτίθεται ότι είναι ένα καλό πράγμα.

Ελαστικότητα όμως σημαίνει αβεβαιότητα. Σημαίνει ότι πας στο κρεβάτι το βράδυ και δεν ξέρεις αν θα χεις δουλειά το πρωί. Αυτό σημαίνει ελαστικότητα της αγοράς εργασίας και ένας οποιοσδήποτε οικονομολόγος , μπορεί να σου εξηγήσει  ότι αυτό είναι καλό πράγμα για την οικονομία, όπου με την λέξη “οικονομία” τώρα εννοούμε την δημιουργία κέρδους. Δεν εννοούμε με τον όρο “οικονομία” τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι καλό για την οικονομία και οι προσωρινές δουλειές αυξάνουν την ελαστικότητα. Οι χαμηλοί μισθοί επίσης αυξάνουν την ανασφάλεια στην εργασία . Κρατάνε τον πληθωρισμό χαμηλά. Αυτό είναι καλό για τους ανθρώπους που έχουν λεφτά, ας πούμε γι αυτούς που έχουν ομόλογα Δημοσίου.  Έτσι όλα αυτά συμβάλλουν σ αυτό που αποκαλείται “υγιής οικονομία”, δηλαδή μια οικονομία με πολύ υψηλά κέρδη. Τα κέρδη πάνε πολύ καλά. Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια πολύ ζοφερή κατάσταση. Και η ζοφερή κατάσταση με όχι και πολλές ελπίδες για το μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε εποικοδομητική κοινωνική δράση, αλλά όπου αυτό λείπει, οι άνθρωποι εκφράζονται με τη βία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.