Είναι επείγον να ξαραχνιάσει η εκπαίδευση

"Λοξή Τάξη"

Μια λύση θα ήταν να φτιάξουν ένα εθνικό σύστημα εκπαίδευσης, όπως τους φωτίσει ο Θεός, αλλά ν αφήσουν ελεύθερο το πεδίο να υπάρξουν και εναλλακτικά εκπαιδευτικά συστήματα.

Παρακολούθησα προχτές, για λίγο, μια συζήτηση στην Βουλή για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Επειδή είναι ένα ζήτημα που με αγγίζει πολύ βαθιά και με ταράζει πολύ, έχω ασχοληθεί αρκετά και θα μπορούσα να πω ένα σωρό θυμωμένα λόγια.

Όμως καθώς τους άκουγα ξαφνικά μου ήρθε μια ιδέα. Συνειδητοποίησα πως ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να φτιάξουν ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό σύστημα. Για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος είναι ότι κάθε σύστημα, εκ των πραγμάτων είναι ατελές. Μια λύση θα ήταν να φτιάξουν ένα εθνικό σύστημα εκπαίδευσης, όπως τους φωτίσει ο Θεός, αλλά ν αφήσουν ελεύθερο το πεδίο να υπάρξουν και εναλλακτικά εκπαιδευτικά συστήματα. Το ένα σύστημα πάντα θα είναι ατελές. Τα περισσότερα όμως συστήματα θα δημιουργήσουν ένα πιο μεγάλο σύστημα που στο σύνολο του, για την κοινωνία θα είναι πιο ολοκληρωμένο. Και όταν λέω εκπαιδευτικό σύστημα δεν αναφέρομαι στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ αλλά στον τρόπο διδασκαλίας, στις δομές του σχολείου, στους τρόπους οργάνωσης. Είναι ζητήματα για τα οποία έχουν δουλέψει, πολύ πριν από εμάς, άνθρωποι σοφοί και με αγάπη για το παιδί. Καλό είναι να επιτρέψουμε στην γνώση να διαδοθεί. Είναι σημαντικό να έρθει ο πλουραλισμός και η ομαδικότητα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία, έστω και καθυστερημένα.

2 Comments Add yours

  1. Οφείλω να ομολογήσω πως αυτή η σκέψη δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου. Και από τη μια σκέφτομαι πως κάτι τέτοιο θα ήταν εν δυνάμει επικίνδυνο. Από την άλλη όμως, πόσο πιο επικίνδυνο από την πραγματικότητα της ελληνικής εκπαίδευσης; Ενδιαφέρουσα σκέψη!

    Like

    1. Τι μπορεί να είναι πιο επικύνδινο απο την σκουριά?

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.