Κύθηρα: Ένα νησί χωρίς πόζα.

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί που διαφέρει από την εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας για τα Ελληνικά νησιά.  Αν θελήσεις όμως να προσδιορίσεις  ακριβώς τα στοιχεία που το διαφοροποιούν είναι δύσκολο.

Ενδέχεται να είναι τα 64 μικρά χωριά του, σε μέγεθος  οικοδομικού τετραγώνου,  σπαρμένα στα βουνά, με τα οικογενειακά ονόματα.  Ένα τραχύ βουνό με πολύ βαθιές χαράδρες, απότομες πλαγιές στη μέση τριών πελάγων, σαν δάκρυ στην μύτη της Λακωνικής Πελοποννήσου.

Όπου κι αν κοιτάξεις συναντάς  χνάρια κάστρων, οχυρών  και οικισμών από την εποχή των Ενετών . Εγκαταλελειμμένα σπίτια, πέτρινα νεοκλασικά , υπολείμματα καλών και καταστροφικών εποχών που η μια διαδεχόταν την άλλη. Πεζούλες και ξερολιθιές βάζουν χνάρι σε όλα τα βουνά.  Νομίζεις ότι βλέπεις σκυφτούς αγρότες να τακτοποιούν τις πέτρες στις πλαγιές.

Όμως τα περισσότερα απ αυτά τα στοιχεία, λίγο ως πολύ, τα συναντάς στα περισσότερα νησιά.  Αν θέλουμε να πούμε ένα και μοναδικό στοιχείο που διαφοροποιεί τα Κύθηρα, αυτό θα ήταν ότι είναι ένα νησί χωρίς πόζα. Δεν έχει βιτρίνα, δεν έχει μυθολογία στους συνειρμούς των επισκεπτών και δεν προσφέρεται για διακοπές lifestyle. Είναι απλά εκεί και ζει την δική του ιστορία. Δεν περιμένει να το ανακαλύψουν , ούτε να το θαυμάσουν.  Όπως οι αυθεντικοί θησαυροί, είναι καλά κρυμμένο με τον τρόπο της φύσης.

Οι άνθρωποι του απουσιάζουν. Έφυγαν αλλά δεν παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους να επιστρέψουν. Τα σπίτια έμειναν μετέωρα, ν ανήκουν σε πολλούς αλλά χωρίς νοικοκύρη, αφρόντιστα να τα διαβρώνει ο χρόνος. Τα Κύθηρα κατοικούνται από το πνεύμα των ανθρώπων που βρίσκεται παγιδευμένο στο ανάμεσα κι από τα πνεύματα της φύσης  άλλων καιρών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.