Ο άσκοπος διωγμός μιας πρώην ντίβας*

 

sun

Ήδη η TV είναι ένα μέσο προηγούμενης εποχής . Το ότι συμβαίνει αυτή η σφαγή, σ αυτόν τον κλάδο, αυτή τη χρονική στιγμή στην Ελλάδα,  δείχνει έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης  επικοινωνίας και οικονομίας.

Παρακολουθώντας τους τελευταίους μήνες την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών και την επιχειρηματολογία των πλευρών, ένοιωσα την επιθυμία να προσθέσω τις δικές μου ψηφίδες σ αυτό το παζλ που έτσι κι αλλιώς είναι κουτσουρεμένο.

Δεν θα αναφερθώ στα προφανή, ότι δηλαδή το κράτος είναι υπεύθυνο για το νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αν δεν το περιγράψει, αν δεν θεσπίσει διαδικασίες, αν δεν προσδιορίσει τίμημα, ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να το απαιτήσει.

Οπότε ναι, είχαμε εδώ και 25 χρόνια επιχειρήσεις με τεράστιους κύκλους εργασιών, με χιλιάδες εργαζόμενους  οι οποίες λειτουργούσαν με το “εθιμικό” δίκαιο . Όμως αυτό δεν εμπόδιζε τους πολιτικούς όλων των κομμάτων να συνωστίζονται στα studio τους και στα σαλονάκια των διευθυντών και δημοσιογράφων.  Καθόλου δεν τους αποθάρρυνε από τα γεύματα σε ακριβά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Αυτά τα 25 χρόνια, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και καναλάρχες ήταν μια πολύ όμορφη και δεμένη συντροφιά.

Τώρα λοιπόν ο κύριος Τσίπρας με τον κύριο  Παππά, πολύ θύμωσαν που κατάλαβαν ότι έχασαν το party και αποφάσισαν να πάρουν την εκδίκηση τους. Δεν βλέπω τίποτα άλλο σ αυτή τη διαδικασία παρά τυφλή μνησικακία και αρκετή δόση ασχετοσύνης.

Αν θέλει ένα κράτος να νομιμοποιήσει τις επιχειρήσεις ενός κλάδου, εκ των υστέρων, απλά βάζει προδιαγραφές λειτουργίας.  Υποδομές, εξοπλισμός, μερίδιο αγοράς, οικονομική κατάσταση, θέσεις εργασίας, συνθήκες εργασίας. Ιστορικό επιχείρησης. Στόχοι και σκοπός επιχείρησης. Αυτά είναι γνωστές διαδικασίες εδώ και 200 χρόνια. Έτσι κρίνονται οι επιχειρήσεις. Κρίνονται από το αποτύπωμα τους στην κοινωνία. Ως πάροχοι περιεχομένου, ως εργοδότες .

Ναι οι συχνότητες είναι κοινωνικό αγαθό. Το κράτος είναι ο θεματοφύλακας του εθνικού αγαθού και πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συχνότητες θα αξιοποιηθούν για το καλό του συνόλου.  Πώς λοιπόν επιλέγεται η πλειοδοσία ως διαδικασία απόκτησης άδειας; Πού είναι οι προδιαγραφές ; Πώς διασφαλίζει πως αυτός που θα δώσει τα περισσότερα μετά δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, σε απολύσεις, σε υποβάθμιση του προγράμματος του? Τι νόημα έχει αυτό που είπαν ότι θα προσλάβουν εργαζόμενους στην υγεία με τα χρήματα των αδειών ;  Υπαινίσσονται ότι θα βρουν δουλειά οι καλοί και χρήσιμοι πολίτες, αφού θα είναι για την υγεία και να πάνε να ψοφήσουν αυτοί της τηλεόρασης ;

Σε μια εποχή που η ανεργία είναι σε ασύλληπτα επίπεδα η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μερικές χιλιάδες ακόμη και να ισοπεδώσει έναν κλάδο που κρατιόταν με τα δόντια. Γιατί ξέρετε το σενάριο ότι θα δημιουργηθούν 2 νέα κανάλια, θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να το δούμε. Αφενός η τηλεόραση δεν είναι περίπτερο. Προϋπόθετει τεχνογνωσία σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς και κυρίως στην διοίκηση . Το οτι θα κλείσουν 2-3 κανάλια δεν σημαίνει ότι τα χρήματα που απορροφούσαν, τώρα θα τα μοιραστούν όσοι απέμειναν.  Ούτε ότι μόλις βγουν τα δύο καινούργια θα τους δώσουν την άλλη μέρα το μερίδιο του Star και του Alpha.

Ήδη η τηλεόραση είχε έναν πολύ ισχυρό ανταγωνιστή που λέγεται διαδίκτυο, με περιεχόμενο και δυνατότητες που η TV ποτέ δεν θα πλησιάσει.  Ηδη η TV είναι ένα μέσο προηγούμενης εποχής . Το ότι συμβαίνει αυτή η σφαγή, σ αυτόν τον κλάδο, αυτή τη χρονική στιγμή στην Ελλάδα,  δείχνει έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα της παγκοσμιοποιημένης  επικοινωνίας και οικονομίας.

Λυπάμαι. Λυπάμαι πολύ. Γιατί ξέρετε, πέρα από το τι μπορεί να ήταν οι σκοποί του κάθε καναλάρχη, οι επιχειρήσεις αυτές έδωσαν για δύο δεκαετίες την ευκαιρία σε πολλούς ανθρώπους να ζήσουν τους εαυτούς και τις οικογένειες τους με καλές αμοιβές  και με δουλειές που τις περισσότερες φορές μας έκαναν να νοιώθουμε χαρούμενοι και δημιουργικοί. Ναι δημιούργησε και πολλά ψώνια και ανόητες περσόνες. Αυτή είναι η φύση της επιχείρησης. Θέλει να έχει την προσοχή μεγάλου αριθμού ανθρώπων και τόσο οι διασκεδαστές  όσο και οι  πολιτικοί, αυτό το κάνουν καλά.

Λυπάμαι γιατί γνωρίζω πολύ καλά οτι η διαπλοκή χρειάζεται δύο ενδιαφερόμενες πλευρές. Χρειάζεται τον ιδιώτη, χρειάζεται και τον πολιτικό και τον κρατικό υπάλληλο. Επίσης την διαπλοκή και την διαφθορά την επιτρέπει ή δεν την επιτρέπει, ο έχων την εξουσία.

Το κράτος λοιπόν αποφάσισε να τιμωρήσει 3.000 εργαζόμενους ιδιωτικού κλάδου, επειδή δεν μπορεί να ελέγξει 200 στελέχη του κρατικού μηχανισμού .Όχι?

*Ελληνική τηλεόραση

Ιφιγένεια Πανέτσου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.