Μαζί θα πάμε στον παράδεισο

 

 

 

Gold Turtle by Jan Fabre
Gold Turtle by Jan Fabre

Απ’ όλα τα ζώα που γνωρίζω, μόνο ο άνθρωπος έχει τόση λαχτάρα για οτιδήποτε είναι έξω απ’ αυτόν. Μόνο αυτό το παράξενο πλάσμα, μαζεύει συνεχώς πράγματα, επιθυμεί συνεχώς, χωρίς ποτέ να χορταίνει. Όσα περισσότερα έχει, τόσο πιο μεγάλη γίνεται η λαχτάρα του ν αποκτήσει κι άλλα. Λες και η κατοχή, θρέφει τον φόβο της απώλειας.

Μόνο ο άνθρωπος έχει τόσο ασθενική εμπιστοσύνη στον εαυτό του και όλο ψάχνει έξω να βρει ασφάλεια. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια εκεί έξω. Ίσως γι αυτό επινόησε τον Θεό. Αφού η μάνα δεν κατάφερε να ησυχάσει αυτό το αενάως πεινασμένο και φοβισμένο πλάσμα, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει Θεός. Αφού η μάνα δεν κατάφερε να πείσει για την παντοτινή διαθεσιμότητα τροφής και ασφάλειας, η ύπαρξη του Θεού είναι μονόδρομος. Είναι η μόνη μας ελπίδα προκειμένου να μην τρυπώσουμε πάλι στις σπηλιές. Μόνο εμείς οι άνθρωποι έχουμε Θεό και μόνο εμείς δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη.

Μάλλον φταίει εκείνο το μήλο από το δέντρο της γνώσης. Ψάχνουμε τη γνώση, σαν να πρόκειται για κάτι έξω από εμάς, έξω από τον κόσμο που ζούμε. Βγήκαμε από την ασφάλεια του παραδείσου και καταδικαστήκαμε σε χιλιάδες χρόνια μελέτης για να βρούμε τον δρόμο να επιστρέψουμε. Όμως ο παράδεισος δεν μπορεί να μας αποκαλυφθεί, όσο αρνούμαστε την ολότητα της ύπαρξης μας. Όσο αρνούμαστε ν αναγνωρίσουμε την σοφία και τις ανάγκες του ανθρώπου των σπηλαίων που φέρουμε μέσα μας, Δεν γίνεται να υψωθούμε στην θεία μας φύση χωρίς να τον πάρουμε μαζί μας.

Ιφιγένεια Πανέτσου

2 Comments Add yours

 1. Eleni EVANGELOU - Toyota Belgium says:

  Very well said!!

  [cid:197_TOY_019_EMAIL-SIGNATURE-NL_OKTOBER_5569a515-34e3-4e59-9134-def15309e43d.jpg]

  [cid:197_TOY_019_EMAIL-SIGNATURE-FR_OCTOBRE_9859d7ea-e201-4e16-98f8-63ce69899be1.jpg]

  Liked by 1 person

  1. Thank you💜💜💜

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.