Θεία Δήμητρα: πρέσβειρα ενότητας

Κάθε φορά που  απελπίζομαι  με την διαιώνιση της εχθρότητας μεταξύ των κρατών και μεταξύ των ανθρώπων που ανήκουν στο ίδιο έθνος, στην ίδια πόλη, στην ίδια γειτονιά, ψάχνοντας να βρω την μικρότερη μονάδα κοινωνίας που ζει αγαπημένη,  καταλήγω  στις οικογένειες. Και αναλογίζομαι τη δυσκολία που υπάρχει για να διατηρηθεί μια οικογένεια ενωμένη. Πόσο δύσκολο είναι να παρηγορηθούν οι θυμωμένοι και οι αδικημένοι. Να δραστηριοποιηθούν οι απόμακροι, να μαλακώσουν οι σκληροί.

Πώς γίνεται και όλα τα αδέρφια είναι εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι, που μπορεί μια μέρα να περαστούν για ξένοι.  Ίσως να συμβαίνει κατ οικονομία της φύσης.  Όταν ο καθένας είναι διαφορετικός, αυξάνονται οι πιθανότητες σε όλες τις συνθήκες, να υπάρξει ένας που θα τα καταφέρει.  Ίσως είναι και η έκφραση όλων των διαφορετικών ποιοτήτων που φέρει η κάθε οικογένεια που χρειάζεταιι να αναγνωριστούν και να ενσωματωθούν.

Επίσης στις οικογένειες ο καθένας έχει ένα ρόλο, που συχνά δεν τον αντιλαμβάνεται ούτε ο ίδιος. Κάποιος φροντίζει για την υστεροφημία,  κάποιος για την συνέχεια της οικογένειας, κάποιος έχει τον ρόλο του κακού και κάποιος άλλος του ισορροπιστή.

Ο ισορροπιστής μπορεί να προσπαθεί συνεχώς, σε όλη του τη ζωή, να κρατά τα άτομα γύρω από ένα πυρήνα. Η θεία Δήμητρα, είχε αυτό το ρόλο σε όλη της τη ζωή. Προσπαθούσε συνεχώς για 100 χρόνια. Λίγες μέρες πριν την 100η μέρα, πέτυχε να βρεθούν όλοι μαζί γύρω της.

Συγκεντρωθήκαμε και την αποχαιρετήσαμε, με την αίσθηση της χαράς που αφήνει πίσω του ένας άνθρωπος που, από δική του επιλογή, υπεράνω όλων των αντιξοοτήτων,  έζησε μια καλή ζωή.

Καλό Ταξίδι θεία Δήμητρα !

#Dimitra #Koutsopoulou #panetsou #megali kapsi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.