Αξιοποιώντας τις Συγκρούσεις και τη Διαφορετικότητα

book mindell

Πίσω από τα πιο σύνθετα προβλήματα του κόσμου βρίσκονται άνθρωποι- ομάδες ανθρώπων που δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Μπορείς να κατηγορήσεις την εγκληματικότητα , τον πόλεμο, τα ναρκωτικά, την απληστία, την φτώχεια, τον καπιταλισμό ή το συλλογικό ασυνείδητο. Στην πραγματικότητα τα προβλήματα προκαλούνται από ανθρώπους.
[…]

Πολλοί από εμάς ριγούν μπροστά στη βία. Θέλουμε να επιμένουμε στην ειρηνική συμπεριφορά.
[…]
Παρ όλα αυτά η εφαρμογή της τάξης δεν σταματά τις αναταραχές δεν αποτελεί εμπόδιο στους πολέμους και δεν μειώνει τα προβλήματα στον κόσμο. Συχνά μπορεί ακόμη και ν ανάψει τη φωτιά του χάους στις ομάδες. Αν δεν επιτρέψουμε νόμιμη εκτόνωση στην εχθρότητα θα ακολουθήσει διαδρομές απαγορευμένες.
Το βιβλίο “Μέσα στη Φωτιά”, δείχνει ότι η εμπλοκή* μας στις έντονες συγκρούσεις και όχι η αποφυγή τους είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τον διχασμό που επικρατεί σε κάθε κοινωνικό επίπεδο- στις διαπροσωπικές σχέσεις τον επαγγελματικό χώρο και τον κόσμο.
Η φωτιά που καίει στις κοινωνικές, ψυχολογικές και πνευματικές διαστάσεις της ανθρωπότητας μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο. Η ίδια η φωτιά μπορεί να μετατρέψει τα προβλήματα σε κοινότητα.
Πολλοί και πολλές από εμάς θα θέλαμε να αλλάξει ο κόσμος, αλλά δεν θέλουμε να υπομείνουμε τη δυσκολία που ενέχει η συμμετοχή μας στο να βοηθήσουμε να γίνει αυτό πραγματικότητα. Είναι ευκολότερο να ονειρευόμαστε την ύπαρξη καλύτερων ηγετών που εκφωνούν χαρισματικές ομιλίες για την κοινότητα ή τα πολιτικά δικαιώματα, για τη μείωση ή την αύξηση της στρατιωτικής και αστυνομικής προστασίας, για την βελτίωση της οικονομίας και την πρόοδο όλης της ανθρωπότητας. Ο κομμουνισμός ονειρεύεται την καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων και της οικονομικής εκμετάλλευσης . Η δημοκρατία ονειρεύεται ισότητα και ανθρώπινα δικαιώματα. Οι θρησκευτικές παραδόσεις μας ενθαρρύνουν να αγαπάμε αλλήλους. Μερικοί από εμάς ελπίζουν πως οι κοινωνίες θα ξεπεράσουν δομές εξουσίας και τάξεως. Άλλοι πιστεύουν πως οι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι καλοί και όχι ανήθικοι, γενναιόδωροι και όχι άπληστοι.
Στο σύνολο τους τα οράματα μας υποδεικνύουν ότι δεν εμπιστευόμαστε τα ανθρώπινα όντα και ευχόμαστε να ήταν διαφορετικά.

Arnold Mindell, ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, Μετασχηματισμός Μεγάλων Ομάδων. Αξιοποιώντας τις Συγκρούσεις και τη Διαφορετικότητα, Γραφές 2002

* εδώ εννοεί την εμπλοκή μας μέσα σ ένα πλαίσιο θεραπευτικό. Ο Mindell δουλεύει με μεγάλες ομάδες, όπως κοινότητες που βρίσκονται σε σύγκρουση (φυλετικές διακρίσεις κτλ).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.