Η Ισχύς είναι ένα ναρκωτικό

Η Ισχύς είναι ένα ναρκωτικό. Όσο περισσότερη έχεις, τόσο λιγότερο είσαι ενήμερος, για το πώς επηρεάζει αρνητικά τους άλλους.

Bob Venables Illustration

[…]

Όλοι διαθέτουμε κάποια μορφή ισχύος. Η συμπεριφορά μας υποδεικνύει το πόσο συνειδητοί είμαστε αυτής της ισχύος. Όταν την χρησιμοποιούμε απερίσκεπτα, η επικοινωνία συγχέεται και αναπτύσσονται χρόνια προβλήματα στις σχέσεις.

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, όσοι βρίσκονται στην κορυφή σπανίως καταλαβαίνουν για πιο λόγο παραπονούνται οι υφιστάμενοι τους. Τα διευθυντικά στελέχη ξεχνούν τη δύναμη που διαθέτουν και υποθέτουν, ότι υπεύθυνοι για τα προβλήματα της εταιρείας είναι όσοι άνθρωποι βρίσκονται χαμηλότερα στην σκάλα της ιεραρχίας.

Άνθρωποι με μόρφωση συχνά υποθέτουν πως όσοι είναι λιγότερο μορφωμένοι και έχουν λιγότερη εμπειρία είναι χαζοί και ανώριμοι. Στους ψυχολογικούς και πνευματικούς κύκλους, οι πιο έμπειροι  θεωρούν τους αρχάριους ως λιγότερο αναπτυγμένους, αδαείς, αφελείς και μειωμένης αξίας. Η ισχύς μας δεν επιτρέπει να διακρίνουμε την αξία άλλων ανθρώπων.

[…]Η ιεραρχεία αποτελεί την κοινωνική δομή του πολιτισμού. Πίσω από την δική μας έλλειψη συνειδητότητας  βρίσκεται η κουλτούρα. Σκεφτείτε τους λευκούς στις δυτικές χώρες. Ξεχνούν την ύπαρξη ανθρώπων μη λευκών, όχι μόνο λόγω ρατσισμού, αλλά επειδή τα εκπαιδευτικά συστήματα είναι τελείως ευρωκεντρικά. Σκεφτείτε τους άντρες. Παγκοσμίως, εμείς οι άντρες δεν είμαστε συνειδητοί του ότι αναιρούμε τις γυναίκες, με τον ίδιο τρόπο που οι ετεροφυλόφιλοι συμπεριφέρονται σαν οι ομοφυλόφιλοι να είναι αόρατοι. Όσοι έχουν καλή υγεία δεν μπορούν να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτών που έχουν προβλήματα υγείας. Οι γονείς σκέφτονται ότι τα παιδιά τους περνάνε τις «φάσεις» τους. Ο πολιτισμός μας διδάσκει και μας καθυποβάλλει αυτές τις συμπεριφορές.

Η ισχύς μας δεν διακρίνεται στον καθρέφτη. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολύ λεπτής και δυσδιάκριτης ψυχικής κατάστασης. Αν ανήκεις στην πιο ευνοημένη ομάδα της κουλτούρας σου, φαντάζεσαι ότι εσύ είσαι φυσιολογικός και όσοι δεν σου μοιάζουν είναι περιθωριακοί. Αγνοείς τον ρόλο που ανήκει στην κοινωνική σου τάξη και απαρνιέσαι τις ασχήμιες του παρελθόντος.

[…]

Η ισχύς διακρίνεται με αμέτρητους τρόπους, με το αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση για παράδειγμα. Η υποσυνείδητη επίδραση της ισχύος διαμορφώνει το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και τους άλλους. Η υψηλή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν προέρχεται μόνο από τους δασκάλους μας την οικογένεια ή την υποκουλτούρα μας. Εφόσον όλες αυτές οι πηγές συνδέονται με το κυρίαρχο κοινωνικό ρεύμα, η αίσθηση μας σε ότι αφορά την αξία μας και την αξία των άλλων, απορρέει από τον κόσμο ολόκληρο. Η κουλτούρα του κυρίαρχου ρεύματος λειτουργεί συγκεκαλυμμένα. Ενσωματώνεται στη σκέψη μας, τα συναισθήματα μας, ακόμη και στα όνειρα μας.

Το να νοιώθουμε ασφαλείς και φροντισμένοι είναι ένδειξη ψυχολογικής ισχύος. Μπορεί να αναρωτιέσαι, «μα όλοι αυτοί οι άνθρωποι με το αίσθημα κατωτερότητας, γιατί είναι τόσο ανασφαλείς;».

Η ψυχολογική ισχύς είναι ένα ναρκωτικό που καταστέλλει την ενημερότητά μας για τον πόνο των άλλων ανθρώπων και μας ενθαρρύνει να τους υποτιμάμε και να τους βλέπουμε απλώς ως «θύματα». Μας δίνει τη δυνατότητα να φανταζόμαστε ότι είμαστε υπεράνω των προβλημάτων των άλλων ανθρώπων.[…] Τα εγώ μας, μας απομονώνουν.

Η ισχύς είναι ένα ναρκωτικό που μας επιτρέπει να νοιώθουμε καλά. Ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε υπό την επήρεια του. Όπως η ηρωίνη, χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο για να νοιώθουμε καλά. Κλέβουμε από την ευημερία των άλλων και το φυσικό περιβάλλον, για να υποστηρίζουμε τη συνήθεια μας. Στο τέλος, οι άλλοι δεν μπορούν πια να μας ανεχθούν και εξεγείρονται.

Arnold Mindell, ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, Εκδόσεις Γραφές 2002

One Comment Add yours

  1. petrothu says:

    Επίκαιρο όσο ποτέ σε εποχές τόσο υποκριτικά γεμάτες δήθεν ανθρωπισμό κι ενδιαφέρον για τον “Άλλον”, στην ουσία όμως χαμένο μέσα στα σκοτάδια της οθόνης ενός κινητού, υποταγμένο στο σύστημα ιεράρχησης των social media…

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.