Η αληθινή αυτοεκτίμηση

Την στιγμή που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το αίσθημα της αξίας της ύπαρξης του, κάνει ένα μικρό βήμα προς την ελευθερία και την χειραφέτηση. Αποσυνδέει την ατομική του αξία από την επιτυχία και τον θαυμασμό των άλλων. Όσο η προσοχή μας είναι καθηλωμένη στον αγώνα για επιτυχία και αναγνώριση, τόσο βαδίζουμε στην άκρη της αβύσσου της ανυπαρξίας. Άν η ανάγκη και το αίτημα για θαυμασμό μονοπωλούν το ενδιαφέρον  και κυριαρχούν στις προθέσεις μας, απομακρυνόμαστε από το ραντεβού με την εσωτερική μας αλήθεια.

Η αληθινή αυτοεκτίμηση, εμφανίζεται ως μια συναισθηματική και σωματική κατάσταση ευδαιμονίας, χωρίς να υπάρχουν στην αντίληψη ιδιότητες, δεξιότητες ή εικόνες μεγαλείου. Παρά μόνο η αίσθηση του παλμού της αναπνοής. Όπως στην Άριστοτελική φιλοσοφία “ὂν ᾗ ὂν”, δηλαδή ή ύπαρξη στην απόλυτη απλότητα της, χωρίς ιδιότητες.

Πολύ όμορφα περιγράφεται και στην απάντηση που δίνει ο δάσκαλος του Zen διαλογισμού Shunryu Suzuki Roshi απαντώντας στην ερώτηση: “Τι είναι αυτοεκτίμηση και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε” :

“Η αυτοεκτίμηση δεν είναι κάτι που μπορείς να νοιώσεις ότι το έχεις. Όταν αισθανθείς,”έχω αυτοεκτίμηση”, τότε αυτό δεν είναι πια αυτοεκτίμηση. Ὀταν είσαι απλά εσύ, χωρίς να σκέφτεσαι ή να προσπαθείς να πεις κάτι σημαντικό, λέγοντας μόνο αυτό έχεις στο μυαλό σου και πως νοιώθεις, τότε υπάρχει αυτοεκτίμηση μ ένα φυσικό τρόπο”.

“What is self-respect, and how can we obtain it?”

“Self-respect is not something that you can feel you have. When you feel, “I have self-respect,” that is not self-respect anymore. When you are just you, without thinking or trying to say something special, just saying what is on your mind and how you feel, then there is naturally self-respect.”

Zen master Shunryu Suzuki Roshi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.